I början av november publicerade Lisa Wallström en artikel i Svenska Dagbladet med titeln ”Överläkare: Många som styrketränar har förstått”.
Artikeln undersöker hur fascian, eller bindväven, påverkar hälsan och om påståenden om dess hälsofördelar stöds av vetenskapen. Fascian är ett nätverk av bindväv som omsluter kroppens muskler och organ. Tidigare betraktades den bara som stödvävnad, men ny forskning visar att den har smärtreceptorer och sensoriska nerver, vilket innebär att den kan signalera smärta.
Åldrande och inaktivitet påverkar fascians rörlighet
Med ålder och inaktivitet blir fascian stelare, vilket kan försämra rörligheten och öka smärta. Behandlingar som stretching, excentrisk träning och yinyoga kan öka fascians elasticitet och minska smärta, särskilt vid kroniska besvär. Det är dock svårt att fastställa en vetenskaplig metod för att “stärka” fascian, trots dess popularitet inom hälsokretsar, och mer forskning behövs.
Fasciaforskning med Carla Stecco i spetsen
En av världens ledande forskare inom fascia är den italienska forskaren Carla Stecco. Hennes senaste studier handlar just om hur fascian förändras när vi åldras.
– ”Vi vet redan att musklerna förlorar i styrka när vi blir äldre. Även fascian stelnar med sämre rörelseförmåga och koordination som följd”, säger Carla Stecco.
En okänd faktor för rörelsemönster
Att muskelmassan minskar med åldern är något de allra flesta känner till, men att fascian spelar en så stor roll för vårt rörelsemönster är mindre känt. Mycket av dagens medicinska kunskap kommer från studier av döda kroppar, och därför har flödet inuti fascian inte förståtts förrän under de senaste årtiondena.
– ”Jag tror att vi kommer att kunna förstå och behandla kroniska smärttillstånd bättre om vi lär oss mer om fascian. Den har också potential att bidra till vår förståelse för hur olika delar av kroppen hänger ihop. Men det behövs mer forskning på det här området”, fortsätter Carla Stecco i artikeln.
Daglig rörelse är avgörande för fascians hälsa
Klart är att det finns oerhört mycket att lära om fascian och förmodligen mycket mer att upptäcka än vi någonsin kan drömma om. Men om det är något vi kan ta fasta på från den forskning och kunskap som finns, är det att vi människor behöver daglig rörelse och att inaktivitet är något vi bör undvika för att må bra livet igenom.
Tips för vidare läsning om fascian
Vill du lära dig mer om fascia kan jag varmt rekommendera boken Fascia: What It Is and Why It Matters av David Lesondak, eller för dig som föredrar att lyssna på poddar: Fasciaguiden (du hittar den där poddar finns).
Referens: Wallström, Lisa. ”Överläkare: Många som styrketränar har förstått”, Svenska Dagbladet, 4 november 2024.
Comentários