top of page
  • Skribentens bildKatarina Eklund

Stärk dig själv: Träning och yoga för ett bättre liv

Uppdaterat: för 4 timmar sedan

All forskning pekar åt samma håll ⬇️


Vart då? Jo, att vi människor är skapta för, behöver och mår bra av att röra på oss. Den moderna livsstilen med stillasittande arbete och digitala distraktioner har gjort det allt viktigare att hitta tid och motivation för fysisk aktivitet. Och det bästa är att fördelarna med att röra på sig är både fysiska och mentala!


Fysisk aktivitet gör att vi mår bättre i kroppen, blir starkare, mer rörliga och upplever mindre smärta. Detta beror på att träning frigör endorfiner, kroppens egen smärtlindring. Men träning har även positiva mentala effekter. Studier visar att regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra den psykiska hälsan, minska risken för demens och förbättra de kognitiva förmågorna.


Träning och yoga för artros

Visste du att träning och yoga också kan hjälpa vid artros? Artros är en vanlig ledsjukdom där brosket i lederna bryts ned, vilket leder till smärta och stelhet. Artros kan uppstå så tidigt som i 20-30-årsåldern, men den är vanligast från medelåldern och uppåt. Ledsmärta kan göra att man undviker fysisk aktivitet, men faktum är att regelbunden yoga i kombination med god sjukvård kan ge stora hälsovinster hos de som drabbats av artros.


Forskare från Lunds universitet säger att ”Träning har visat sig minska artrossmärtor till liknande grad eller mer än vad smärtstillande läkemedel gör. Dock är det viktigt att individanpassa sin träning för att på bästa sätt förbättra sin funktionsnedsättning och minska smärtor.” (Vill du läsa mer hittar du Artrosportalen på Lunds universitets hemsida.)


Hur du kommer igång

Så, vad kan vi lära oss av detta? Här är några tips för att komma igång med träning och yoga:


1. Träning är BRA! Regelbunden fysisk aktivitet är nyckeln till ett friskare och lyckligare liv.

2. Lyssna på kroppen. Smärta är inte farlig, men vi vill undvika aktiviteter där smärtan stannar kvar längre än 24 timmar efter träningstillfället.

3. Yoga med fokus på rörelser. Rörelser där lederna används i sitt fulla rörelseomfång kan vara till stor hjälp vid t.ex. artros, men också för att skapa större medvetenhet om den egna kroppen och för att känna sig säkrare på dess förmågor!


Tips för enkla träningspass

Känner du igen dig i att det kan vara svårt att komma igång med träning? Att du inte vet vad du ska göra eller att det känns som ett stort projekt? Mitt bästa tips är att börja med korta pass varje eller varannan dag, så blir inte tröskeln så hög. Här får du tre tips på korta, smarta träningspass:


1. Fem övningar: Välj fem övningar (fokusera på antingen över- eller underkropp i taget) och gör 50 repetitioner av varje övning. Pausa så ofta du vill! Det kan vara armhävningar, situps, knäböj, utfallssteg m.m. Känns det övermäktigt? Gör 10 repetitioner x3!

2. Favoritlåtar: Välj 3-4 av dina favoritlåtar och dansa, studsa, hoppa eller jogga på stället. Se till att få upp pulsen ordentligt!

3. Solhälsningar: Gör ett gäng solhälsningar. Här nedan bjuder jag på en variant med extra krydda ;)

Avslutande tankar

Kom ihåg, träning och yoga är inte bara för kroppen, utan även för sinnet. Genom att röra på dig regelbundet kan du förbättra din fysiska hälsa och samtidigt njuta av de mentala fördelarna.


PS! I min kurs "Flödande och stärkande yoga" får du lära dig ett helt gäng övningar som ökar ledrörligheten. Vill du veta mer? Besök kursens hemsida och anmäl dig idag!


7 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page