“När våren anländer, ge mig närvaro att se varje knopp, varje fågelsträck och varje livstecken från skog och mark som påminner mig om att efter en solnedgång kommer en gryning. Påminn mig om att sakta ner för att kunna ta in.
Låt mig hänföras av himlens rosa färger och de ljusgröna nyanser som är i antågande. Medan våren vaknar, hjälp mig att städa mitt inre och mitt yttre för att ge plats åt förundran. Ge mig mod att släppa taget om vintern.
Denna dag, låt de solstrålar som letar sig in visa mig vad jag behöver se just nu. Gör mig osentimental men ödmjuk när jag rensar och städar bort det som skymmer sikten för den framtid som väntar på mig.”
— Sofia Sivertsdotter, Andetaget, Livet, Evigheten – Vägledning i varje ögonblick
Solen börjar värma, fåglarnas kvitter hörs och de första blommorna tittar fram – tecken på att våren är i antågande! Jag vet att jag inte är ensam om att längta efter den här tiden och att njuta av vårens ankomst.
Livet återvänder till naturen, och med det känner jag hur energin kommer tillbaka efter vinterns mörker. Kreativiteten spirar, och längtan efter att sätta tänderna i nya projekt gör sig påmind.
Våren och träelementet enligt traditionell kinesisk medicin
Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) är våren den tid då träelementet dominerar. Träelementets färg är grön, och det förknippas med skapande, expansion och entreprenörskap.
Varje element inom TKM har en koppling till specifika organ och meridianer. Träelementet hör samman med levern och gallblåsan:
• Levern är kroppens näst största organ efter huden. Den lagrar vitaminer och mineraler, fungerar som ett reningsverk som filtrerar blodet och producerar galla, som sedan lagras i gallblåsan. Enligt TKM har levern också en viktig roll i att sprida och hålla livskraften, chi (qi), i rörelse och lösa upp blockeringar. Den kallas ibland för ”Arméns general” eftersom den ansvarar för att starta igång och styra upp.
• Gallblåsan hjälper vid beslutsfattande och är även central för matsmältningen. Den spjälkar fett och animaliska produkter samt omvandlar kvarvarande lever-chi till galla.
Leverns och gallblåsans meridianer
Både lever- och gallblåsemeridianen löper genom kroppen och påverkar vår fysiska och mentala balans:
• Levermeridianen (en på varje kroppshalva) startar vid stortån, följer benets insida upp till ljumsken, slingrar sig genom bålen i en zickzack-rörelse och slutar strax under bröstet.
• Gallblåsemeridianen (också en på varje sida) börjar vid ögats yttre kant, snirklar sig kring örat, fortsätter över hjässan, ner längs axeln och bålens utsida, över sätet och ner längs benets utsida, för att slutligen sluta vid fjärde tån.
När träelementet är i balans – och när det är i obalans
När träelementet är i balans finns gott om energi, och man känner sig grundad, lyhörd och handlingskraftig. Kreativitet, positiva visioner och god planeringsförmåga är framträdande.
Om träelementet däremot blir överhettat kan det leda till rastlöshet och stress. Man har svårt att sakta ner, hoppar över måltider, gör allt i högt tempo och riskerar att bränna ut sig.
Eftersom ilska och irritation hör till träelementet kan obalans i levern visa sig genom:
• Migrän och återkommande huvudvärk
• Vredesutbrott och humörsvängningar
• Rödsprängda ögon, rödblommig hud och nattliga svettningar
För att skapa balans mellan aktivitet och återhämtning är det viktigt att planera sin tid väl, ta sig tid att sitta ner och äta, samt ge kroppen tillräckligt med vila.
Yinyogasekvens för träelementet
Jag har skapat en yinyogasekvens med fokus på lever- och gallblåsmeridianerna. Eftersom träelementet lätt triggas av stress och irritation har jag valt positioner som påverkar dessa meridianer, men utför dem extra varsamt genom att använda en vägg som stöd och välja vilsamma varianter.
Håll varje position i 3–5 minuter och sätt gärna en timer för att kunna slappna av helt. I den sista positionen, Sidosträck, kan du gärna stanna ännu längre om det känns bra.
Yinyogasekvens:
• Fjärilen (placera fötterna närmare kroppen än vanligt för extra fokus på levermeridianen)
• Sovande Svanen (höger/vänster)
• Bananasana (höger/vänster)
• Nålsögat mot vägg (höger/vänster)
• Trollsländan mot vägg
• Sidosträck (höger/vänster)
Comments