top of page
  • Skribentens bildKatarina Eklund

Vad jag önskar att jag hade vetat som blivande mamma för fem år sedan

Uppdaterat: 29 juni

Idag för fem år sedan föddes min första son. Med värkar som började så smått redan fem dagar tidigare, besök på förlossningen, besök hos ordinarie barnmorska, tillbaka till förlossningen och därefter igångsättning på grund av konstaterad havandeskapsförgiftning. Att det var långdraget, intensivt och omtumlande kan man lugnt påstå.


Min bakgrund i yoga

Yoga och andning var absolut inget nytt för mig; jag hade ju yogat i många år och höll min sista yogaklass i graviditetsvecka 32. Däremot hade jag ännu inte utbildat mig till gravidyogalärare.


Naturliga verktyg under förlossningen

Många av de verktyg jag idag lär ut på mina uppskattade gravidyogakurser föll sig naturligt för mig under den här första förlossningen, även om jag inte hade tränat på förhand eller visste riktigt varför de fungerade så bra. Andning med fokus på utandetaget, visualisering och upprepande av ett mantra (min sons namn!) var till stor hjälp. Däremot saknade jag kunskaper om det fysiologiska födandet, sjukvårdens interventioner och vilka rörelser och positioner som skulle vara till hjälp.


Resan till att bli gravidyogalärare

När min son var 6 månader påbörjade jag min resa till att bli gravidyogalärare, och vilken ögonöppnare det blev! Jag kan ärligt säga att den här utbildningen lärde mig inte bara hur jag kan hjälpa blivande mammor att känna trygghet och tillit till den egna kroppen och förmågan att föda, utan gav mig också en helt ny syn på rollen som yogalärare, förmågan att hålla ett tryggt space och vikten av att få tala från hjärtat med andra i samma situation.


Utveckling och lärdomar över fem år

Mycket har hänt under de fem år som gått sedan min första barnafödsel. Jag har fördjupat mina kunskaper otroligt mycket om graviditet och förlossning, och fått äran att guida ett tiotal omgångar av min gravidyogakurs. Vid min andra förlossning för drygt 1,5 år sedan kunde jag själv ta del av alla mina kunskaper och använda dem i praktiken. Ingen förlossning är den andra lik, men jag är stolt över att ha varit min egen guide och vet att det jag lär ut gör skillnad!Avslutande tankar

Så, tillbaka till den där varma majdagen för 5 år sedan, då inte bara en liten pojke föddes utan även en mamma såg dagens ljus, och som jag vet nu – grunden till ett stort intresse och en passion att få hjälpa och guida blivande mammor genom den transformation en graviditet och förlossning innebär!

7 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page