Förra helgen deltog jag i en efterlängtad utbildning inom anatomi och funktionell Yinyoga. Det är en kurs jag haft ögonen på i flera år, men tiden har aldrig riktigt funnits förrän nu.
Fascia – kroppens mjuka skelett
Under våren började jag fördjupa mig i fascia, en del av kroppen som jag tidigare inte visste mycket om. Ju mer jag lärde mig, desto tydligare blev det hur central fascia är för vårt välmående, vår rörelseförmåga och vår kroppsuppfattning. Fascian, som ibland kallas ”vårt mjuka skelett” av anatomiexperter som Andry Vleeming, är ett bindvävsnätverk som finns överallt i kroppen.
Det fascinerande är att vi ofta vet så lite om vår egen anatomi. De flesta av oss har varken koll på vad fascia är eller hur våra skelettdelar faktiskt ser ut och fungerar i relation till varandra.
Vi är unika på insidan
En av de mest spännande insikterna från utbildningen var betoningen på våra individuella anatomiska skillnader. Visste du att våra skelett kan skilja sig åt lika mycket som våra ansikten gör? Två människor som är lika långa kan ha olika proportioner – den ena med längre armar och kortare ryggrad, den andra med en extra ryggkota eller ett extra revbenspar.
Hur våra leder är utformade och vinklade påverkar i hög grad våra rörelsemönster. Till exempel kan djupet på höftleden eller längden på lårbenshalsen avgöra rörelseomfånget i höfterna. Likaså kan placeringen av utskott på axeln begränsa förmågan att lyfta armarna över huvudet.
Denna kunskap är särskilt viktig för oss som utövar yoga. Det välkända citatet ”Do your practice, and all is coming” stämmer inte alltid. Oavsett hur mycket vi stretchar och tränar, finns det vissa anatomiska begränsningar vi behöver acceptera och anpassa oss till.
Spänning och kompression – vad hindrar oss?
När vi upplever att kroppen begränsar oss i en yogaposition kan det bero på två faktorer: spänning eller kompression.
• Spänning: Här handlar det om vävnader som muskler, fascia och ligament som kan vara stela. Spänning kan ibland vara kopplad till känslomässiga eller psykologiska faktorer, men med tid och arbete går den ofta att minska.
• Kompression: Detta uppstår när kroppens strukturer möts och fysisk rörelse blockeras. Kompression delas upp i tre kategorier:
1. Mjuk kompression – som när magen möter låren i en framåtfällning.
2. Medium kompression – där benet trycker mot mjuk vävnad, exempelvis bäckenet mot låret i ett utfall.
3. Hård kompression – när ben möter ben, vilket stoppar rörelsen helt.
Lotusposition är ett typexempel på en sådan position, där det spelar ingen roll hur mycket du stretchar - finns det inte tillräckligt med rörlighet i höftleden kommer den rörelsen tas ut i knäna, med risk för skada.
Anpassa yogan efter din kropp
Som yogautövare är det viktigt att förstå att vissa positioner kanske aldrig kommer att vara tillgängliga – och det är helt okej! Det betyder inte att vi är sämre yogisar eller människor. Yogan behöver anpassas efter kroppen, inte tvärtom.
För mig som yogalärare är det ännu viktigare att tänka på. Jag kan inte basera mina instruktioner på min egen kropp eller dess egenskaper. Istället är mitt mål att uppmuntra dig att utforska och upptäcka vad som fungerar för just dig.
Tankar att ta med
Den här utbildningen gav mig en hel del tankar och idéer, ett nytt sätt att utöva Yinyoga på och en massa spännande övningar som garanterat kommer få hänga med in i vårens kurser!
Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet rekommenderar jag boken ”Your Body, Your Yoga” av Bernie Clark. Den är en fantastisk guide till att förstå våra unika kroppar och hur vi kan arbeta med – istället för emot – dem.
Comments