top of page
Skribentens bildKatarina Eklund

Lär känna Myofascial Release (MFR)

Uppdaterat: 6 aug.



Katarina utför MFR myofascial release

MFR omfattar alla tekniker som manipulerar fascia och muskler för att hjälpa kroppen att bygga upp och läka sig själv. Inom begreppet MFR hittar du tekniker som massage, rolfing, akupunktur och Gua sha. Gemensamt för dessa tekniker är att de syftar till att öka flödet av vätskor genom vävnaderna och främja kroppens cellförnyelse, för att undvika en ond cirkel av inflammation, smärta och stillasittande.


Varför är rörelse viktigt för fascian?

En sak vi vet om fascia är hur viktigt det är med rörelse! Genom att röra på oss, allra helst varierat, behåller vi fascian återfuktad, vilket i sin tur gör att fascian kan behålla sitt våglika mönster. Fascia som är uttorkad eller skadad (som vid ärrvävnad) kan "klibba" ihop och trassla till sig, vilket kan klämma nerver och blodkärl och skapa känselnedsättning, stickningar, eller göra det svårare att röra sig och leda till smärta.


Egenmassage som en del av MFR

Den form av MFR som jag håller på att lära mig mer om är en slags egenmassage där man tar hjälp av en foamroller, bollar (t.ex tennisbollar) och yogablock. Precis som yoga kan vara en form av självstudier, är även MFR det – ett utforskande av den egna kroppen där man ökar kroppsmedvetenheten, känner in hur kroppen känns och skapar en större förståelse för den egna kroppen.


Vad säger forskningen om MFR?

Eftersom det ännu inte finns mycket konkret fastställd forskning om fascia (även om det kommer mer och mer!) finns det inte heller det om MFR. Till exempel sägs det att MFR återfuktar fascian, men detta är inte vetenskapligt bevisat. Det är inte heller vetenskapligt fastställt (så vitt jag vet) att MFR kan förändra vävnadstonen eller bryta upp sammanväxningar i fascian, men många som regelbundet utövar dessa tekniker upplever en stor skillnad när det gäller mindre smärta, större rörlighet och ett större välbefinnande.


Fördelar med MFR under träning

Vad vi vet är att MFR kan förändra kroppsuppfattningen (perceptionen), så att vi upplever större rörlighet när det utövas före och under träning, såsom styrketräning eller rörlighetsträning som yoga. Genom att då belasta kroppen i det "nya" läget kan vävnaderna över tid förändras – häftigt, eller hur? Studier har visat att den mest effektiva tiden för självmassage är 30-90 sekunder mellan övningar/repetitioner. Men! Bara för att detta är det mest effektiva sättet betyder det inte att det är det enda sättet.


Fördelarna med självmassage och MFR

Självmassage och självstudier genom MFR ger följande fördelar:

- Skapar mer rörelse: Ofta utförs MFR på golvet och kan varieras beroende på vilken del av kroppen man vill behandla.

- Minskar muskelömhet: Regelbunden MFR kan lindra muskelspänningar och smärta.

- Främjar avslappning och andning: Teknikerna uppmuntrar kroppen att "sjunka ner" och andas medvetet, djupt och långsamt.

- Ökar kroppsmedvetenhet: Man lär sig att känna vilka delar av kroppen som påverkas och hur det känns när musklerna kontraherar och slappnar av.


Knepet är att utföra rörelserna långsamt, inkännande och med mjukhet istället för kraft, eftersom nervsystemet annars kan tolka det som ett hot och därmed öka spänningen i vävnaderna.


Mina erfarenheter med MFR

Jag är övertygad om att vi på sikt kommer få mer bevis på att dessa tekniker fungerar och framförallt hur de fungerar. Efter att ha utövat MFR ett tag märker jag själv skillnaden! Jag använder MFR innan vissa rörelser, som till exempel på baksida lår inför handstående, eller kring höftböjarna om jag vill träna flexibiliteten för split (även om jag är långt från dessa positioner 😉). Det fungerar också bra för att varva ner efter ett löppass eller en armbalans-klass.


Vill du prova MFR?

Vill du också testa vad MFR kan göra för dig? Anmäl dig då till en av höstens kurser! I såväl Flödande & Stärkande Yoga som Vilande Yoga kommer MFR vara en del av kursupplägget. Ingen tidigare erfarenhet krävs!


18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page