top of page

Tacksamhet – Ett verktyg för välmående och balans

  • 22 mars
  • 3 min läsning

När jag skriver den här texten är det min födelsedag. För mig är det ett perfekt tillfälle att reflektera. Det är lätt att dras med i negativa tankespiraler när världen känns otrygg, ekonomin svajar eller – som i mitt fall just nu – när barnen är sjuka för vad som känns som den 174:e gången den här vårvintern…


Men istället för att fastna där vill jag rikta min energi mot det som faktiskt får mig att må bra. För det jag har i livet är inget jag tar för givet – och jag vill aktivt påminna mig själv om det jag är tacksam för.



Födelsedagsbarn!
Födelsedagsbarn!


Att få göra det jag älskar

Bara det faktum att du läser den här texten betyder att någon intresserar sig för det jag gör. Att jag får arbeta med något jag brinner för, att jag får hjälpa människor – vare sig det handlar om att mjuka upp en stel kropp, öka kroppsmedvetenheten eller stärka en blivande mamma inför sin förlossning.


Att vara yogalärare är långt ifrån bara det som syns utåt. Det innebär massor av arbete bakom kulisserna, men det är också något som gör mig genuint lycklig! Jag är tacksam för varje arbetsdag och framförallt för varje person som väljer att komma på mina kurser och klasser. Utan er hade jag inte kunnat göra det här.


Friheten att vara den jag är

Jag är också djupt tacksam för att jag lever i frihet. Att jag bor i ett samhälle där jag kan vara mig själv, utbilda mig, arbeta fritt, uttrycka mina åsikter och älska vem jag vill. Det är ingen självklarhet i världen – men för mig är det en grundläggande trygghet.


Min familj – min trygga bas

Min man, våra barn, vårt hem. De är min grund, min trygghet, mitt allt. Livet med småbarn är en virvelvind av skratt, utmaningar, sömnlösa nätter och oändlig kärlek. Det är kaotiskt och underbart på samma gång – och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.


En kropp som bär mig

Jag är också tacksam för min kropp. För att den låter mig röra mig obehindrat, för att jag kan utmana mig genom yoga och träning, för att den bär mig genom livet varje dag. Det är lätt att ta kroppen för given – tills något hindrar oss. Därför försöker jag påminna mig själv om att visa den uppskattning, att vårda den och att lyssna på den.


Tacksamhetens kraft – vad forskningen säger

“Gratitude turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos into order, confusion into clarity…it makes sense of our past, brings peace for today, and creates a vision for tomorrow.”

— Melody Beattie


Tacksamhet definieras ofta som en upplevd känsla av förundran och uppskattning av livet. Men det är mer än bara en känsla – det är ett verktyg för ökat välbefinnande.


Forskning visar tydliga samband mellan tacksamhet och bättre mental hälsa. Studier där en grupp fick skriva tacksamhetsdagbok visade att de som dagligen räknade upp vad de var tacksamma för upplevde mer optimism, större livstillfredsställelse och färre sjukdomssymptom.


Att medvetet uppmärksamma det vi har att vara tacksamma för kan alltså hjälpa oss att skapa mer balans och harmoni i livet.


Tacksamhet betyder inte att förneka det svåra

Att känna tacksamhet innebär inte att blunda för det jobbiga i livet. Svårigheter kommer alltid att finnas. Men tacksamhet är ett verktyg för att inte fastna i det negativa, för att acceptera det vi inte kan förändra och gå vidare.


Det handlar om att skifta fokus. För även vid slutet av en riktigt tuff dag finns det alltid något att vara tacksam för – även om det bara är att dagen är över och att du överlevde den med större delen av ditt förstånd i behåll.


Varför vi borde öva på tacksamhet – varje dag

Forskningen är tydlig: tacksamhet minskar negativa känslor och ångest, dämpar stress, stärker självkänslan och kan till och med förbättra relationer.


Så varför skulle vi inte göra det till en vana att dagligen påminna oss själva om vad vi är tacksamma för? Inte bara en gång om året på vår födelsedag – utan varje dag.


Jag börjar idag. Vad är du tacksam för?

Comentarios


bottom of page