top of page

Skratt, allvar och avslappning – när yoga får vara både och

  • 3 maj
  • 4 min läsning

Häromveckan avslutade jag vårens omgång av Flödande & Stärkande Yoga, och när jag låste dörren till yogasalen och promenerade iväg mot bilen kändes det som om jag gick på moln. Vilket underbart jobb jag har! Att få leda människor genom yogans värld är bland det roligaste jag vet, men det slog mig också hur stärkande det är – både för individen och för gruppen – att ha roligt tillsammans.

Ordet yoga betyder att förena, och finns det något som förenar mer än att skratta ihop?



Katarina ler i yogasalen
I väntan på gänget från Flödande & Stärkande Yoga!


Allvaret i yogan – och rädslan för att göra “fel”

Många kommer till yogan med en önskan om att göra rätt, vara fokuserade, kanske till och med perfekta. Den här rädslan för att göra ”fel” – eller ännu värre, att vara fel – skapar spänning snarare än närvaro och flyttar fokus från att vara i kroppen till att fastna i huvudet, bland tankar och analyser.

Så många av oss är rädda för att misslyckas, att bli dömda av andra, och vi klandrar oss själva för minsta lilla. Men yoga behöver inte vara så allvarligt!

Tro mig – jag tar yogan otroligt seriöst, men det betyder inte att det inte finns utrymme för lekfullhet och skratt. Tvärtom!

Man kan ta yogan på stort allvar och samtidigt tillåta sig själv att vara mänsklig. När vi öppnar upp för alla tankar och känslor och ser dem för vad de är – energier som kommer och går – då släpper något. Att släppa taget om prestige och prestation ger så mycket mer frihet, och skrattet kan få vara en dörröppnare till just det.


Har du någon gång känt hur ett skratt släpper taget om något som suttit fast – i kroppen eller i sinnet?




Skrattets fysiologiska effekt – ett ”inre joggingspass”

Det finns en anledning till att ett riktigt härligt skratt kan kännas som ett träningspass – kroppen jobbar faktiskt på flera plan. När vi skrattar aktiveras diafragman och andningen blir djupare, vilket i sin tur kan lugna nervsystemet. Samtidigt frisätts endorfiner, kroppens egna må-bra-hormoner, och nivåerna av stresshormonet kortisol sjunker.


Det kan låta paradoxalt, men även om skratt innebär rörelse och aktivitet har det ofta en djupt avslappnande effekt. Många muskler – särskilt i ansikte, käke, axlar och mage – får släppa taget om onödig spänning. Och när kroppen slappnar av, följer ofta sinnet med. Det finns till och med forskning som visar att skratt kan förbättra hjärtrytmen, stärka immunförsvaret och minska upplevelsen av smärta.


Precis som i yogan kan skratt hjälpa oss att landa i nuet. Det hjälper oss att släppa på kontrollen, skapa utrymme för andningen och ge kroppen en chans att bara hänga med. Vi kommer närmare oss själva och vår egen kärna – och det är ju ofta just det vi söker i vår yoga.




När vi skrattar tillsammans

Kanske det allra finaste av allt: skratt smittar. När någon i gruppen brister ut i skratt är det inte ovanligt att fler hakar på – ibland tills alla ligger dubbelvikta utan att riktigt veta varför. Det är inte bara härligt, det är också något djupt mänskligt.


När vi skrattar tillsammans sker något i vårt nervsystem – det regleras i samspel med andra. Vi påverkas av varandras energi, tonfall, kroppsspråk – och skratt. Detta kallas co-regulation och är något vi människor är byggda för. Det skapar trygghet, samhörighet och en känsla av att inte vara ensam.


I yogaklasser där gemenskap är viktig – vilket den alltid är i mina – blir detta ännu tydligare. Skrattet kan bli som ett mjukt band som väver samman gruppen, där varje persons närvaro blir en del av helheten. Det behöver inte vara storslaget eller genomtänkt – snarare precis tvärtom! Det kan vara en felsägning, ett balansmoment som går helt galet eller ett fniss som smittar.


Och plötsligt händer det: alla är här, tillsammans, närvarande – och avslappnade.




Humor som ett verktyg för djupare närvaro

Om du bara visste hur många gånger jag har ramlat när jag tränat på huvudstående, ”flying pigeon” eller någon annan klurig position. Senast för ett par veckor sedan ramlade jag pladask när jag övade på underarmsstående utan vägg som säkerhet (eller dagarna innan påsk, när jag ramlade in i en buske och kom till förskolan för att hämta barnen med mossa i håret!). När det händer skrattar jag för det mesta högt åt mig själv – dels för att det sker så överraskande och snöpligt, men också för att det hjälper mitt nervsystem att känna sig tryggt och inte börja begränsa mig.


Skratt och glädje kan öka vår medvetenhet – inte minska den. Humor är ett viktigt verktyg när vi vill lära oss något nytt. Tyvärr låter vi alldeles för ofta våra egon stå i vägen för utveckling. Att våga ”misslyckas”, ramla, tappa fokus och börja om är en del av inlärningsprocessen.


Katarina står på huvudet framför en buske i trädgården
Stunden innan jag ramlade rakt in i busken bakom...!


Avslutning

Att skratta och ha roligt behöver inte betyda att vi inte tar något på allvar – yoga får vara både djupt och lättsamt på samma gång.

Jag tror innerligt på att när vi kan skratta – åt oss själva och tillsammans med andra – kan vi också slappna av. Och det är en av grundpelarna i min egen yogautövning, och framför allt i min undervisning.


Hur skulle din yogapraktik kännas om du tillät mer skratt?

Comments


bottom of page