top of page
  • Skribentens bildKatarina Eklund

Upplev sommaren med eldelementets energi!

Uppdaterat: för 4 timmar sedan

Eldelementet i Traditionell Kinesisk Medicin

Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) är året uppdelat så att de olika årstiderna hör till ett element: trä-vår, eld-sommar, metall-höst, vatten-vinter och jord-sensommar samt i övergången mellan årstiderna. Varje element har sina egenskaper och nu i mitten av juni är eldelementet som mest dominant!


Eldelementets egenskaper

Eldelementet står för glädje, djup lycka och kärlek. Att umgås, fester, kalas, skratt och samtal är delar av elden, och att detta elements tid är högsommar är inte svårt att förstå för oss nordbor, som ju lockas ut av sol och värme, och blir våra allra mest sociala jag.


Hjärtat och tunntarmen: Eldelementets organ

Eldelementet hör ihop med hjärtat och tunntarmen. Enligt traditionell kinesisk medicin finns själen i hjärtat, och det är hjärtat som värmer kroppen med sin eld. Tunntarmen å andra sidan har till uppgift att särskilja vad som är nödvändigt för själen och vad som inte är det.


Meridianer och energibanor

Kortfattat kan man säga att hjärtmeridianen, alltså den energilinje som hör ihop med hjärtat, går från armhålan, längs med armens insida och avslutas i lillfingrets inre del av nageln. Tunntarmsmeridianen i sin tur börjar i lillfingernagels yttre hörn, följer armens utsida/baksida upp till skulderbladet och axeln och avslutas så småningom framför örat. Man kan föreställa sig dessa meridianer som en vattenslang, där vi vill ha ett lagom vattentryck och inga knutar eller böjar som stoppar flödet.


Tecken på obalans

Obalans i hjärtat/tunntarmen kan visa sig som dålig blodcirkulation, hjärtklappning, sömnlöshet, problem med eksem, halsbränna m.m. Även intolerans, låg livslust, problem med att tala och uttrycka sig, hat och hjärtlöshet tyder på obalans.


Ett hjärta i balans

Ett hjärta i balans däremot visar värme, empati, entusiasm och tillit! Hälsosamma relationer, att kunna tala från hjärtat och förmåga att ge och ta emot kärlek är också tecken på balans i hjärtat och eldelementet!


Yinyoga för eldelementet

Här bjuder jag på en liten Yin-sekvens baserad på eldelementet. Håll positionerna avslappnat under 3-5 minuter, eller kortare tid om du är ny till yinyoga. Ge dig själv kärleksfull vänlighet, stillhet och gärna tystnad medan du befinner dig i positionerna! Kom ihåg att alla kroppar är olika, därför kanske din variant av dessa positioner ser annorlunda ut. Det är helt som det ska vara!
1. Variant av Barnet


2. Halvhunden/Smältande hjärtat


3. Vingar på marken


4. Happy baby

5 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page